Rukovanje lančanim konzolnim dizalicama, dizalicama na ručni pogon...

Tumačenje ministarstva vezano za stručno osposobljavanje za rukovanje lančanim konzolnim dizalicama, dizalicama na ručni pogon, dizalicama u autoradionicama

U nastavku je tumačenje ministarstva rada i mirovinskog sustava koje je bilo objavljeno na njihovim stranicama pod tumačenjima starog zakona o zaštiti na radu, a koje više nije objavljeno.

Rukovanje lančanom konzolnom dizalicom
S obzirom da se radi o lančanoj konzolnoj dizalici, pod pretpostavkom da je fiksirana odnosno da nije okretna, ista se ne može smatrati dizalicom u smislu odredbe članka 3. točke 5. Pravilnika o poslovima s posebnim uvjetima rada (“Narodne novine”, broj 5/84), za upravljanje kojom je propisana stručna osposobljenost, i to iz dva razloga:
1. ako je dizalica na mehanizirani pogon kod koje postoji samo gibanje gore – dolje a ne lijevo – desno, dakle ne postoji trodimenzionalno gibanje tereta za koje su potrebni uvjeti iz predmetnog pravilnika: dobar vid na daljinu, dubinski vid, uredno vidno polje, uredan sluh (ako postoji zvučna signalizacija) i senzomotorna koordinacija, odnosno manipulativni i manevarski prostor takve dizalice su planarno fiksni i samo su vertikalno promjenljivi. Prema tome, za rukovanje navedenom dizalicom, radnik koji je opslužuje mora biti osposobljen kroz osposobljavanje za siguran rad.
2. Ako je dizalica na ručni pogon (što je u vašem slučaju lančanog pogona izvjesno) na nju se već po definiciji ne odnosi predmetna odredba Pravilnika o poslovima s posebnim uvjetima rada.
Slično vrijedi za dizalice u autoradionicama, škarastim platformama i sl., gdje postoji samo jednodimenzionalno gibanje. U slučaju da kod bilo koje vrste mehaniziranih uređaja za dizanje postoji trdimenzionalno gibanje (bez obzira jesu li teret ili ljudi koji se dižu slobodno viseći putem kuka, grabilica ili košara), rukovatelji moraju biti stručno osposobljeni ili putem redovnog školovanja ili putem srednjoškolskog obrazovanja odraslih osoba putem odgovarajućih ustanova koji imaju program stručnog osposobljavanja verificaran od nadležnog ministarstva.

prodaja stanova pik smrtovnice blumen horoskop kalkulator online knjige pdf cvijece vicevi

Autor: Renato Sente, 05. 01. 2015

Kategorije: Zaštita na radu

Ključne riječi: ručna lančana dizalica, dizalica u autoradioni, dvostupna dizalica, stručno osposobljavanje

Sente kontrola d.o.o.

095 1999 226

[email protected]

Drniška 20, Zagreb

 


Rukovanje ručnim motornim kosilicama

U nastavku je tumačenje ministarstva rada i mirovinskog sustava koje je bilo objavljeno na njihovim stranicama...

Pročitaj...

Osposobljavanje za prvu pomoć radnika medicinske struke

U nastavku je tumačenje ministarstva rada i mirovinskog sustava koje je bilo objavljeno na njihovim stranicama...

Pročitaj...

Obavijest inspekciji za ozljede u prometu

U nastavku je tumačenje ministarstva rada i mirovinskog sustava koje je bilo objavljeno na njihovim stranicama pod tumačenjima starog zakona o zaštiti...

Pročitaj...

Partneri