Osposobljavanje zaposlenika

Osposobljavanje zaposlenika iz zaštite na radu

Poslodavac, odnosno njegov ovlaštenik kao i povjerenik radnika moraju biti osposobljeni i moraju se stručno usavršavati iz područja zaštite na radu, u skladu s procjenom rizika. Poslodavac može  prenijeti dio svoji odgovornosti za provođenja zaštite na radu na svog ovlaštenika.

Poslodavac mora radnike osposobiti za rad na siguran način i to prije početka rada, kod promjena u radnom postupku, kod uvođenja nove radne opreme ili njezine promjene, kod uvođenja nove tehnologije, kod upućivanja radnika na novi posao, odnosno na novo mjesto rada i kod utvrđenog oštećenja zdravlja uzrokovanog opasnostima, štetnostima ili naporima na radu.

Poslodavac je obvezan provesti osposobljavanje u slučaju promjene, odnosno pojave novih rizika, neovisno o tome je li s tim u vezi već izmijenio ili dopunio procjenu rizika. 
Radniku koji nije osposobljen za rad na siguran način poslodavac je obvezan osigurati rad pod neposrednim nadzorom radnika osposobljenog za rad na siguran način, ali ne dulje od 60 dana.

prodaja stanova pik smrtovnice blumen horoskop kalkulator online knjige pdf cvijece vicevi

Autor: Renato Sente, 27. 12. 2015

Sente kontrola d.o.o.

095 1999 226

[email protected]

Drniška 20, Zagreb

 


Rukovanje ručnim motornim kosilicama

U nastavku je tumačenje ministarstva rada i mirovinskog sustava koje je bilo objavljeno na njihovim stranicama...

Pročitaj...

Osposobljavanje za prvu pomoć radnika medicinske struke

U nastavku je tumačenje ministarstva rada i mirovinskog sustava koje je bilo objavljeno na njihovim stranicama...

Pročitaj...

Obavijest inspekciji za ozljede u prometu

U nastavku je tumačenje ministarstva rada i mirovinskog sustava koje je bilo objavljeno na njihovim stranicama pod tumačenjima starog zakona o zaštiti...

Pročitaj...

Partneri